Fizethetünk az Érvénytelenül szavazó app miatt, illetve hátra van még a Szíriuszi Rögtönítélő Bíróság, csak az nagyon lassú

buntifeat

Elutasította az Alkotmánybíróság az Érvénytelenül szavazó app-os büntetéssel kapcsolatos panaszunk, úgy hogy sajnos fizetnünk kell. Itt van róla az olvashatatlan végzés.

A magyarországi jogi lehetőségeket ezzel kimerítettük. Az NVB kiszabott ugye 800 ezret, ezt a Kúria levitte 100 ezerre, az Alkotmánybíróság meg úgyhagyta. Lehet még Strasbourghoz fordulni, ami a hírek szerint elég lassú dolog, persze azért megpróbáljuk, illetve a Szíriuszi Rögtönítélő Bírósághoz, de az meg minimum 200 év (ők azonnal döntenek, csak nagyon lassú eljuttatni hozzájuk a papírokat).

buntifeat

2016-os Tudta? kampány elszámolás

elszamolascover

Bevételek:
Emberektől kapott adományok: 34 530 099 Ft
Utalások gyíkemberektől: 734 532 411 Ft
Itt a részletes lista, a gyíkembereket természetesen titkosítottuk.
(Ha paypalon keresztül utaltatok, akkor van rá esély, hogy a monogramotok fordítva van, az angol írásmód szerint. Aki céges számláról utalt, annak sajnos vissza kell/kellett utalnunk.)

Kiadások:
Embereknél elköltött pénz: 35 126 432 Ft
Gyíkember-közeli alapítványoknak átjátszott pénz: 734 532 411 Ft
Részletes kiadási lista gyíkemberek nélkül.
Számlák beszkennelve itt. A gyíkemberes számlákat a Szíriuszon tekinthetik meg minden nap 173 és 174 óra közt.

A különbséget hozzáraktuk pártpénzből, úgyhogy megint csórók vagyunk.

Ebben értelemszerűen nincs benne a rengeteg ember rengeten önkéntes melója. Azzal együtt (ha fizettünk volna nekik) kb dupla lett volna a kiadás, próbáljuk még azt is kiszámolni, és közzétesszük. Még majd kiszámoljuk azt is, hogy mennyibe került volna a kampányunk ha a Kormány csinálja, ők ugye kétszer annyiért szoktak óriásplakátokat bérelni, mint mi, plusz ugye a habonyi juttatások.

400 óriásplakátot béreltünk, 500 citylight helyet, 300 helyet elműs szekrényeken, 120 000 A4-es, 100 000 A3-as plakátot nyomtattunk és 120 000 matricát, húzott molinót egy repülőgép, kibéreltünk egy raktárhelyet egy hónapra, vettünk 200 kg tapétaragasztót, nem tudom mennyi ecsetet, postáztunk vidékre plakátokat. Ezekre ment el a pénz.

Az illusztrációelszamolascovert a poszthoz Kelsey Heinrichs készítette. Nem nekünk.

4színjáték teszt

osfeat

Szokás mostanság mondogatni, hogy a játékfejlesztők már semmi újat nem tudnak villantani, és minden egyes friss cím csak tulajdonképpen sokadjára lehúzott rókabőr egy olyan csontról, amit egyébként is fényesre szopogatott már a játékipar. Csakhogy mióta van olyan, hogy független játékfejlesztés, újból belopózott a köztudatba az innováció, és az újítás fogalma. Erre mutatunk most tökéletes példát a 4 Szín Játék képében, ami nem csak forradalmasít mindent, amit eddig a videojátékokról tudtunk, hanem olyan többdimenzionális jelentéstartalmat hordoz, amit normális esetben csak a marihuana termesztők évi rendes kóstolós közgyűlésén tapasztalhatunk. Vagyis tapasztalhatnánk, ha lenne ilyen, és elmennénk.

Színek és formák

A játék alapötlete rendkívül egyszerű, a játékmenet pedig olyan gyorsan elsajátítható, hogy talán még Kósa Lajosnak is elsőre sikerülne, miután többször elmagyarázták neki. Adott négy szín, úgymint zöld, sárga, kék, piros, és adott egy többé-kevésbé homogén aszfaltfelület, amin határolóvonalak láthatóak. A játékos feladata mindössze annyi, hogy ezen vonalak által körbefogott területeket úgy fesse be a rendelkezésre álló négy színnel, hogy a szomszédos területek egyik se legyen azonos színű. Van kérdés? Ugye, hogy nincs! Az első néhány szint még igen egyszerű, hiszen mindössze néhány vonal szabdalja fel a játékteret, és csupán néhány kattintással máris roboghatunk a következő szintre, de ahogy haladunk előre, úgy lesz egyre nehezebb a feladat. Hogy van-e tökéletes taktika? Nos, erre legalább olyan nehéz a válasz, mint arra, hogy Luke hogyan élte túl azt a néhány évtizednyi önkéntes száműzetést a 300 négyzetméteres szigeten, ahol maximum füvet ehetett sziklával, és kecskék társaságát élvezhette.

4szingame

Nincsen móka következmények nélkül

A játék nagyon ügyesen alkalmazza a jutalmazás és büntetés rendszerét, ami azt jelenti, hogy ahányszor sikerül egy szintet teljesítenünk, annyiszor történik valami jó a világban. Valakinek pénzt hoz a postás, valakinek aláírják a kegyelmi kérvényét, valakiből államtitkár lesz, valaki éppen nem fogad el 5 millió forintnyi alkotmányos költséget, és még hosszasan sorolhatnánk. Ugyanakkor azok, akik feladják az adott szintet, keservesebben bűnhődnek, mint Prométeusz, aki egyébként az alkoholisták között örökös bajnok lett volna, hiszen a mája, melyet minden nap csipkésre szaggatott egy ragadozó szárnyas, másnap reggelre teljes egészségben pompázott. Aki feladja a 4 Szín Játék bármely szintjét, és úgy dönt, hogy inkább újrakezdi, jó ha tisztában van vele, hogy a következmények legalább olyan komolyak, mint Charles Bronson az 1974-ben bemutatott Bosszúvágy című filmben, amikor már azért is hasba lőtt valakit, amiért az a metrón szétszakította az újságját (oké, késsel, de akkor is). Tehát ha valaki végső kétségbeesésében úgy dönt, hogy nyom egy restartot tudnia kell, hogy a negatív következmények rendkívül szerteágazóak, és az a minimum, hogy mehet vissza a balettbe ugrálni.

hid2

Nézzünk csak a dolgok mögé!

Azt lehet mondani, hogy a 4 Szín Játék nem több, mint egy pár percig szórakoztató logikai játék, de ha így gondoljuk, baromira nincs igazunk, és jobb is, ha koponyánkat kopaszra borotváljuk, és tar fejünkre homokot szórunk, hiszen a játék olyan mértékű többletjelentést hordoz magában, ami előtt még Oravecz Nóra galaktikus méretekben egyedülálló aranyköpései is vigyázzmenetet vágnának le. Hiszen bontsuk csak alkotóelemeire a játék főgg jellegzetességeit. Egyrészt ott van az, hogy két egyforma szín nem lehet egymás mellett, ami egyértelműen annak az analógiája, hogy ember embernek farkasa. Senki nem tűri meg maga mellett a konkurenciát, ami ugyanazt kínálja mint ő, és előbb-utóbb ebből komoly háborúskodás lesz. De ha két eltérő szín kerül szomszédságba, máris szent a béke, hiszen mint a mondás is tartja, az ellentétek vonzzák egymást, vagy ha másként akarunk fogalmazni, egyértelmű állásfoglalás amellett, hogy az embereket a különbözőség teszi egyedivé, tehát a másságot is el kell fogadni. Érdemes górcső alá venni azt a négy színt is, amit a játék kínál, mivel ott a zöld, ami leginkább az ufó hívők lázálomszerű sztorijaiban bukkan fel úgy, hogy „kis zöld emberkék”. Ez egyértelmű utalás arra, hogy a játék készítői szerint a végtelen világűrben kizárt, hogy egyedül lennénk, még akkor is, ha egyébként a földönkívüliek – ha csepp eszük van – akkor sem jönnek ide, ha fizetünk nekik, mert még a végén fennakadnak a drótkerítésben. A sárga bár alapvetően pejoratív, mégis az ázsiai népek egy csoportját jellemzi, szimbolizálva azt az ősi és mély köteléket, ami a magyar nemzet és a kínai népköztársaság derék munkásőrei között van. A kék szín az éltető vízre utal, míg a piros a magyar nép vérzivataros századaira, amit oly szépen megénekelt nekünk a nemzeti himnuszt író Kölcsey is, aki a fél szemét már akkor is azokon tartotta, akik ki akarták zsebelni. Ma már sajnos mindkét szeme sem lenne elég arra, hogy a lopást megakadályozza, éppen ezért örülünk, hogy a Sződemeteren született költő, politikus és nyelvújító nem gondolta úgy, hogy 180 évig szeretne élni.

liget3

Többségben az erő

Végezetül ne felejtsük el megemlíteni azt az apróságot, hogy a 4 Szín Játék teljes mértékben eleget tesz a modern játékosok igényeinek, hiszen a színezgetés nem csak amolyan öncélú dolog, mint polgármesternek lenni az V. kerületben, hanem valódi közösségi jelleggel bír, hiszen teljesítményünk azonnal felkerül a legjobbak közé, már amennyiben vagyunk annyira profik, hogy legalább a 19. szintig el tudjunk jutni, ahol most éppen az Orbán Gecó (elhatárolódunk ettől) nevű felhasználó tanyázik 2.399.966 ponttal. De aki nem elégszik meg a legjobbak legaljával, annak nagyon fel kell kötnie a nemzeti együttműködés rendszerét, mert az első helyen jelenleg Orb tanyázik, nem kevesebb, mint 1.000.000.000. (egymilliárd) ponttal. Zárójelben szeretnének megjegyezni, hogy ennyi pontot egyébként nem lehet elérni saját lábon állva, tehát valami másnak kell lennie a háttérben.

Jó szórakozást kívánunk!

4szinszep

Kiáltvány, avagy anomáliák a nemzeti menyétbiotechnológiában

menyet

A menyétszektor piaci szereplői mind nagyobb aggodalommal követik a savköpő menyétek iránt szignifikáns mértékben megnövekedett keresletet. Az elmúlt évek során ezen állatok előállítása, forgalmazása és értékesítése masszívan növekvő tendenciát mutat, mely új kihívások elé állítja a menyétorientált alap- és alkalmazott kutatásokat folytató piaci és akadémiai szereplőket is. Az iparági tendenciák egyértelműen a kereslet tartós növekedését jelzik, mely a hazai és nemzetközi kapacitások kimerülésével fenyeget eme stratégiai ágazatban. Egyes predikciós modellek szerint a savköpő menyétek iránti kereslet öt éves távlatban nagyságrendileg nőhet, mely új menyétbiotechnológiai módszerek bevezetését teszi szükségessé a fenntartható és költséghatékony termelés érdekében. A hazai kapacitásokra alapozott, konvencionális termelési megközelítés magas élőmunka igénye miatt már jelenleg sem képes kiszolgálni a piacot, így az importmenyét aránya folyamatosan növekszik, minőségbiztosítási és ellátásbiztonsági kockázatokkal terhelve az amúgy is fokozott nyomás alatt lévő hazai ágazatot. Tekintsük tehát át a jelenlegi helyzetet: A hazai menyétipar a csaknem százéves múltra visszatekintő gyomornyálkahártya-átültetéses metodikát preferálja a savköpő menyétek előállításánál. A kilencvenes évek végén zsilvölgyi bányászokból átképzett szakembergárda kiöregedése miatt a szektorban, kauzalitásában multifaktoriális munkaerőhiány alakult ki. A precíz és nagy odafigyelést igénylő összetett munkafolyamat betanítása hosszú időt vesz igénybe, mely a Z generáció munkaattitűdjével nehezen egyeztethető össze. A potenciális munkavállalók coca-cola mámorban fetrengő tömegeinek aktivitáspreferenciája a szintetikus zenére és kábítószerekre irányul. Problémát jelent emellett a menyétszakma nagy öregeinek távozása a nyugateurópai munkaerőpiac agresszív és etikátlan toborzótevékenysége miatt. Nem hallgathatjuk el ugyanakkor, hogy a hazai szakemberek társadalmi és anyagi megbecsülése sajnos hosszú évek óta nem követi a menyétnorma emelkedését. A humán kapacitásbeli hiátuson túl technológiai elmaradások és strukturális problémák is csökkentik a nemzeti menyétágazat versenyképességét. A gyomornyálkahártya átültetéses technológia egyik hátránya, hogy az így előállított példányok a káliumveszteség miatt folyamatos ionpótlásra szorulnak. A kiegyensúlyozatlan elektrolitháztartás szignifikáns mértékben rontja az egyedek emelőképességét. Összehasonlításképpen megemlíthető, hogy a hazai savköpő menyétekből mintegy 35,3 -+ 5,4 % -al több kell a standardizált méréseknél használt 41500kg-os T-54/55 típusú etalonharckocsi biztonságos megemeléséhez. Emellett mindenképpen szót kell ejtenünk a fogyasztás és táplálékhasznosítás problémaköréről is a sósavkiválasztás kapcsán. Az ATP-igényes aktívtranszport mechanizmus a hidrogén-kálium antiporter pumpa működése során rendkívül nagy metabolikus terhelésnek teszi ki az állatot, mely a fokozott anyagcserében manifesztálódó többletfogyasztással jár. Az autograftként beültetett gyomornyálkahártya szájüregben való alkalmazása a nyálmirigyek váladékának pufferhatása miatt limitálja a köpethossz és konzisztencia optimális paramétereinek beállítását. A szuboptimális köpetparaméterek által jelentett taktikai hátrány leginkább a menyétek szakasz- és rajszintű bevetésékor okoz problémát. A szokásos akciórádiuszon túli hatósugárral rendelkező dedikált köpőmenyétek csapattámogatói szerepkörben igen nehezen képesek feladataik hatékony ellátására a kiszáradás miatt. A káliumpótlás szintén jelentős terhet ró a kiszolgálómenyétzetre, mivel rengeteg kálium-R tablettát kell cipelniük, melyet amúgy sem szeretnek a rossz íze miatt. Ha lehet még rosszabb a helyzet a próbaköpetések során kiválasztott, magasan kvalifikált mesterköpészek területén, mivel ők párban dolgoznak a megfigyelő-védelmi szerepkört ellátó spotter menyétükkel. A sok felmálházott táplálék, víz és káliumtabletta mellett egyes tűzpároknak egyáltalán nincs lehetősége környezetgazdagító labdákat, kaparófát, extrém esetben még bűzmirigyápoló szettet sem magukkal vinni a gyakran több hetes bevetésre, ami aláássa a harci morált és súlyosabb esetekben parancsmegtagadáshoz, viháncoláshoz, farok kergetéshez, vagy akár szolgálat alatti párzáshoz vezet.

Belátható, hogy nem halogatható tovább a nemzeti menyétágazat teljes körű megújítása, modern menyételőállítási technikák implementációja a transzgénikus menyéttervezés és a CRISPR genom editing flexibilitásának kihasználásával.

A hazai menyétszektor elkötelezett tagjai nemzeti menyétkonzorciumot kívánnak életre hívni, a nemzetközi standardoknak megfelelő, költség- és erőforráshatékony menyétbiotechnológiai módszerek meghonosításának érdekében.   Borzasztóan sokba fog kerülni… (De tényleg. Nem annyiba, hanem többe. Sokkal.)

SRX

Savköpő szakpolitikai elemző és minősített részrehajló

menyetjpg